Logo per la stampa
Vai al portale della Provincia Autonoma di Trento
Domenica, 09 Maggio 2021
carattere » Imposta la dimensione del carattere predefinita Imposta la dimensione del carattere grande Imposta la dimensione del carattere molto grande
Scrivici   
 
 
 

Provincia Autonoma di Trento - Mondotrentino

 
 
 

JOSHUA FRONZA

uit Nederland vertelt ons hoe hij de laatste maanden leefde.... zonder zijn Trentino afkomst te vergeten

Un disco di Frank Zappa

 

Wie ben je en waar woon je? Wat verbindt je met Trentino?

Mijn naam is Joshua Fronza, 17 jaar oud en ik woon in Arnhem, Nederland. Ik woon daar met mijn moeder en stiefvader. Mijn biologische vader is Stefano Fronza, op jonge leeftijd zijn mijn vader en moeder uit elkaar gegaan. Mijn vader ging terug naar zijn geboorteplaats, Trento. Nog elk jaar kom ik met heel veel plezier naar Trento. Het is mijn tweede huis, de plek waar mijn familie woont. Ondanks dat ik geboren en getogen Hollander ben, voel ik de band met Trento en Italië nog elke keer als ik er ben. Trento is een prettige plek om te zijn, de mensen zijn er vriendelijk, je kunt er geweldig eten en je bent omringt met prachtige natuur.


Vertel ons over je leven in Nederland

In Nederland studeer ik aan het Nimeto in Utrecht, daar doe ik de opleiding media en communicatie, na die opleiding zou ik willen doorstromen naar journalistiek. Ik heb het op deze opleiding heel erg naar mijn zin. Ik mag werken met goede en professionele apparatuur. De opleiding is heel actueel, want je bent echt bezig en je leert iets wat zich nu afspeelt. Dat vind ik het allerleukste aan deze opleiding.
Ik heb een baan in een restaurant, helaas wegens het coronavirus is dat nu gesloten, normaal zou ik daar elk weekend werken. Ik sta daar in de keuken en dat is tegelijk ook mijn hobby: koken. Na koken voetbal ik graag, maak ik muziek en hou ik van reizen.

 
Joshua

Hoe heeft u deze periode van noodsituaties op het gebied van gezondheid ervaren?  

Uiteraard heeft het coronavirus in Nederland ook zijn intrede gemaakt, zoals in elk land is de schade wat het coronavirus aanricht enorm. We zitten op dit moment weer in een lockdown en dat is heftig. Ondanks de vervelende situatie probeer ik er het beste van te maken.
In begin oktober werd mijn stiefvader verkouden, hij heeft meteen een corona test gedaan en tot onze verbazing bleek dat hij het coronavirus had. We moesten direct in quarantaine, afgesloten van de buitenwereld. Na een paar dagen in quarantaine begonnen ik en mijn moeder ook klachten te ontwikkelen, uiteraard hebben wij ons laten testen en bleek dat wij ook corona hadden. Toen begon de periode met veel thuis zitten. In Nederland is het toegestaan naar buiten te gaan, alleen als het echt niet anders kan om bijvoorbeeld de hond uit te laten, dat hebben we gedaan en was dat echt het enige moment op een dag dat we buiten waren. Uiteraard vermijd je plekken met mensen op dat moment. Twee weken lang was ik afgezonderd en na een zware eerste periode op school was dat in het begin mentaal erg zwaar, uiteindelijk ben ik gaan lezen, veel muziek maken, Netflix kijken en spelletjes gaan spelen met mijn ouders. Mede daardoor heb ik mij er zeker mentaal doorheen gesleept, het was een heftige periode en zou dat niemand gunnen.
Na twee weken in quarantaine konden we ons normale leven weer hervatten. Mijn moeder: zakelijk leidster van theatergroepen en mijn stiefvader: conciërge op een basisschool. En ik kon gelukkig weer lekker naar school. We zitten nu ongeveer twee maanden na onze besmetting en ik merk wel het verschil, ik heb nergens meer last van en ben ook in deze periode niet meer ziek geworden. Wel ben ik bewust geworden over de impact van het coronavirus, wat je als jonge student wel eens wilt vergeten.

Hoe is je leven veranderd sinds je ziekte?

Na mijn besmetting ben ik mij niet anders gaan gedragen dan eerst, je vermijdt feestjes en drukke plekken en ik houd afstand van onbekende mensen. Uiteraard zoek je nog steeds je vrienden op, want hoe erg je gesteld bent op je vrienden en familie ben ik door deze corona periode wel achter gekomen. Het is het meest waardevolle wat je hebt.

Ik heb ervan genoten om dit voor jullie te schrijven, ik zou graag tegen jullie allemaal willen zeggen: jullie wonen in een heel mooi stukje Italië, waar je heel erg trots op mag zijn.

Alla prossima volta! 

 

 

December 2020

 
 
 
Mappa del sito | Aiuto | credits | note legali | Intranet | scrivi al gruppo web | Cookie Policy